Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer

Geschatte leestijd: 3 minuten

ChatGPT is zo wisselvallig als het Nederlandse weer. Soms verrast hij je met een schrandere output en deelt hij enthousiast allerlei briljante gedachten. Maar net zo lief verzandt hij in saaie clichés of zelfs regelrechte leugens. Schaamteloos! Hoe verleid je GPT tot een hoogwaardige conversatie? 

Een AI-model zoals ChatGPT, zoekt vanuit zijn context window naar informatie in zijn neurale netwerk. De kunst is, om die context window zo te vullen, dat GPT spontaan een rijk spectrum aan neurale netwerkpaden gaat aftasten. Hoe dat werkt? Daarvoor moet je onder de motorkap kijken.  

De afbeelding laat zien hoe AI zich mensen voorstelt. Het plaatje is gemaakt in MidJourney.

Wat is een context window? 

Zijn context window is de voeding van GPT. Het pakketje informatie dat GPT tijdens het antwoorden in zijn ‘gedachten’ heeft. Dit contextvenster bevat zowel jouw prompts als zijn eigen antwoorden. Het is constant gevuld met het laatste deel van de voorafgaande conversatiegeschiedenis. De omvang is beperkt. Op dit moment kan ChatGPT maximaal 8000 tokens bevatten, ruim 2000 woorden. 

Vanuit die context window zoekt GPT zijn weg in de neurale netwerkpaden die hij tot zijn beschikking heeft. In de loop van een conversatie verandert die inhoud voortdurend. Oudere informatie raakt overschreven met nieuwere informatie, zoals te zien was toen GPT mij interviewde. Wat het laatst besproken is, telt het zwaarst. Alleen al daarom moet je krachtig bijsturen zodra GPT begint te raaskallen. Want doe je dat niet, dan neemt GPT zijn eigen onzin mee in zijn volgende antwoorden.  

Verschillende neurale netwerkpaden 

Het ene neurale netwerkgebied is het andere niet. Het taalmodel is jarenlang getraind met een onvoorstelbare hoeveelheid informatie. Van wetenschappelijke publicaties en wereldliteratuur tot boodschappenlijstjes en Twitterberichten. Als het je lukt om GPT op pad te sturen langs veel verschillende netwerkgebieden, is de kans groot dat er, naast bullshit-routes, ook paden bij zitten die hoogwaardige informatie opleveren. En geef je GPT telkens gerichte feedback op zijn neurale avonturen, dan worden zijn antwoorden slimmer en slimmer. 

GPT uitdagen  

Dwing je GPT om veel verschillende neurale paden te verkennen, dan maak je de kans groter dat hij met goed doordachte antwoorden op de proppen komt. Hoe moeilijker je het hem maakt, hoe beter hij zijn best doet om zijn volledige potentieel te benutten. Stel hem geen simpele, feitelijke vragen, maar daag hem uit. Vraag hem bijvoorbeeld om een uitgebreide analyse van een complex onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. 

Abstractie

Spelen met abstractie is een goede manier om het hem moeilijk te maken. Een abstracte prompt stuurt GPT naar ‘rijkere’ gebieden van zijn neurale netwerk. Dat wil zeggen, gebieden die complexere en diepere patronen en concepten bevatten. Omdat een abstracte prompt minder specifiek is, moedigt deze GPT aan om een bredere reeks mogelijke interpretaties te overwegen en om meer van zijn kennisnetwerk te gebruiken om de prompt adequaat te beantwoorden. 

Verdraaid lastige prompts 

Je prompt ‘verlastigen’ kan op allerlei manieren. Vraag bijvoorbeeld om: 

  • do’s en don’ts in een bepaalde situatie; 
  • verschillende aspecten of facetten; 
  • thema’s die zijn te onderscheiden in een gegeven tekst; 
  • een lijst met de actoren en hun perspectieven in een gegeven situatieschets. 

Een voorbeeld van zo’n lastige prompt is “Noem 5 verschillende opvattingen van het begrip waarheid. Bedenk per interpretatie in welke situatie deze opvatting opgaat.” Op mijn verzoek verzon GPT er zelf ook een: “Identificeer 10 manieren waarop de opkomst van kunstmatige intelligentie en automatisering invloed kan hebben op de arbeidsmarkt en de economie.”

Scherpslijperij

Heb je helemaal geen behoefte aan dergelijke scherpslijperij? Dan kan het toch de moeite waard zijn om GPT eerst even te laten zweten op een complexe en abstracte prompt. Daarna is hij klaarwakker en warmgedraaid voor zijn eigenlijke taak. 

Nu jij! 

Probeer GPT eens ‘op te voeren’ met deze tips in je achterhoofd: 

  • Geef GPT zoveel mogelijk context mee in je prompts. Aarzel niet om 2000 woorden te gebruiken. 
  • Geef ingewikkelde opdrachten. Daag GPT uit met complexe en abstracte vragen, die hem dwingen om zijn volledige potentieel te benutten. 
  • Stuur bij waar nodig, houd zijn context window fris. Als GPT afdwaalt of foute antwoorden geeft, grijp dan direct in en stuur het gesprek weer in de juiste richting. 
  • Werk samen met GPT. Allebei dragen jullie bij aan de kwaliteit van de output. 
  • Experimenteer en heb geduld: AI is een krachtig hulpmiddel, maar je bent er niet met een stel trucjes. Het kost tijd om deze samenwerking in de vingers te krijgen. 
Een serie over innovatie en toekomst
  1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
  2. Rolwisseling met ChatGPT 
  3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
  4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
  5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
  6. Eeuwig in verandering
  7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
  8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
  9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Rolwisseling met ChatGPT

Geschatte leestijd: 2 minuten

ChatGPT is netjes opgevoed. Hij laat zich door jouw prompts onderdanig commanderen en accepteert zonder mopperen dat je zijn teksten steeds opnieuw afkeurt. Maar heb je niet liever een proactieve collega of medewerker?

Laten we de rollen eens omdraaien en ChatGPT meer eigenaarschap geven. 

Hoe draai je de rollen om met een goede prompt? 
  • De Barbapapa-prompt: “Je hebt de rol van [deskundige]. Je gaat me helpen met [het vraagstuk en de vorm van de output]. Stel mij vragen, zodat je alle informatie krijgt waarmee je zorgvuldig een volledig antwoord kunt genereren.” 
  • Verhalen ontwikkelen: “Je bent [een personage] in mijn verhaal. Stel mij vragen om meer te weten te komen over je rol en hoe je in de plot past.”
  • Problemen oplossen: “Je bent consultant en helpt me bij het oplossen van [probleem in context]. Vraag me om details en context die je nodig hebt om een oplossing te formuleren.”
  • Feedback verzamelen: “Je bent een lezer van mijn blogpost [integrale tekst van de blog]. Stel me kritische vragen die je hebt na het lezen van de post om me te helpen deze te verbeteren.”
  • Marktonderzoek: “Je bent marktonderzoeker en probeert te begrijpen wat klanten vinden van [een product of dienst]. Stel me vragen die je zou stellen in een enquête of focusgroep.”
Het plaatje is gemaakte in NightCafe, met de prompt “AI ChatGPT in the role of flexible Barbapapa.”
Het plaatje is gemaakte in NightCafe, met de prompt “AI ChatGPT in the role of flexible Barbapapa.”
Wat gebeurt er onder de motorkap? 

Als je de rollen omdraait, dwing je het taalmodel om een groter deel van zijn neurale netwerken te gebruiken. In plaats van simpelweg op zoek te gaan naar de meest waarschijnlijke voortzetting van een prompt, moet het model nu nadenken over welke vragen relevant zijn, en het moet de vragen coherent en logisch formuleren. Een grondiger verkenning dus van het onderwerp. 

Wat krijg je dan? 

Als je ChatGPT meer zeggenschap geeft, zie je dat de aard en de kwaliteit van de output veranderen. De AI geeft minder statische antwoorden en verzandt niet meer in zinloze herhalingen. Want je AI-collega maakt nu interactieve content, die hij in samenwerking met jou steeds verder verfijnt in een dynamisch proces. Zo ontstaan diepere inzichten en verrassende ideeën, die je zelf verwerkt in een samenhangende en aantrekkelijke tekst. 

Hoe pak je het aan? 
  1. Wees creatief en experimenteer met verschillende rollen voor de AI. 
  2. Geef de AI voldoende context om zinvolle vragen te kunnen stellen. 
  3. Geef ChatGPT steeds feedback op de inzichten en ideeën die hij genereert. 
  4. Werk iteratief: evalueer steeds het antwoord en bepaal wat de beste vervolgstap is. 
  5. Houd in iedere stap je einddoel voor ogen, maar wees tegelijkertijd zo flexibel om het zo nodig bij te stellen. 
Een serie over innovatie en toekomst
  1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
  2. Rolwisseling met ChatGPT 
  3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
  4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
  5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
  6. Eeuwig in verandering
  7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
  8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
  9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach

Geschatte leestijd: 2 minuten

Leven is gedoe. Soms zou je willen dat er een recept voor bestond. Gewoon een stappenplan volgen en klaar. Kan AI daar niet bij helpen? Ik legde ChatGPT 4 een blog voor van twee jaar geleden: Bijna alles ging zoals het hoorde. De simpele prompt was: “Herschrijf de tekst in de vorm van een driegangenmenu”. Had ik dit maar eerder geweten!

Dall-E maakte de illustratie met deze prompt: preschool shaped as a pan on a stove in 1971. toddlers are swimming in the pan.

Voorgerecht: Janneke’s Kleuterschoolsoep vol Verwarring

Ingrediënten:
  • 1 krioelende groep kinderen
  • 1 nieuw meisje, genaamd Janneke
  • 1 behulpzame klasgenoot, genaamd Marja
  • 1 fonteintje (niet spetteren!)
  • 1 schildersezel (eerst vragen!)
  • 3 grote meisjes met strenge woorden
  • 1 juf met dwingende blik
Bereiding:
  1. Voeg Janneke toe aan de krioelende groep kinderen.
  2. Laat Marja Janneke begeleiden en haar de regels van het fonteintje en de schildersezel uitleggen.
  3. Zet Janneke achter de schildersezel en laat de drie grote meisjes de schilderles overnemen.
  4. Meng de strenge woorden van de meisjes en de dwingende blik van de juf goed door elkaar.
  5. Serveer de soep met een lesje over wat de kleur van wolken ‘hoort’ te zijn.

Hoofdgerecht: Buurtbeleving à la Amstelveen

Ingrediënten:
  • 1 Amstelveense nieuwbouwwijk (Augustinuspark)
  • Verschillende gezinnen met hun eigen verhalen
  • 1 wandeling door de buurt met Janneke en Marja
  • Een snufje motregen
  • Een handvol herinneringen, zowel fijn als minder fijn
Bereiding:
  1. Verwarm de Amstelveense wijk op een druilerige dag.
  2. Voeg de verschillende gezinnen toe, elk met hun eigen verhalen en dynamiek.
  3. Laat Janneke en Marja een wandeling door de buurt maken, meng de motregen en de herinneringen goed door elkaar.
  4. Laat de herinneringen sudderen, zowel de fijne als de minder fijne.
  5. Serveer de buurtbeleving met een besef van normaliteit en acceptatie.

Nagerecht: Reflecterende Geheugencrème brûlée

Ingrediënten:
  • 2 volwassen vrouwen (Marja en Janneke)
  • Diverse levenservaringen
  • 6 kinderen
  • 1 snufje wijsheid
  • 1 handvol vragen over normen en opvoeding
Bereiding:
  1. Meng de volwassen vrouwen, Marja en Janneke, met hun diverse levenservaringen in een grote kom.
  2. Voeg de kinderen toe en roer goed door.
  3. Strooi een snufje wijsheid over de mix en voeg vragen over normen en opvoeding toe.
  4. Laat het mengsel goed afkoelen, zodat het kan stollen en reflecteren.
  5. Karameliseer de bovenkant met herinneringen en overdenkingen. Serveer de crème brûlée met een diep begrip van de complexiteit van opvoeding en het mysterie van de normaalheid.

Benieuwd naar het originele verhaal? Bijna alles ging zoals het hoorde.

Een serie over innovatie en toekomst
  1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
  2. Rolwisseling met ChatGPT 
  3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
  4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
  5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
  6. Eeuwig in verandering
  7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
  8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
  9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als tekstschrijver of copywriter hoef je niet bang te zijn voor AI. Laat tools als ChatGPT hand- en spandiensten voor je doen en lever betere kwaliteit met minder moeite. Immers, voor het echte werk, interviewen bijvoorbeeld, blijven mensen nodig. Hoewel? Ik liet GPT4 mij interviewen naar aanleiding van de blog Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT.

De geleverde kwaliteit staat en valt met die van de prompt. Na een uitgebreide instructie leverde ik me over aan de vragen van interviewer ChatGPT. En toen gebeurde er dit:

1. Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met AI en in het bijzonder met ChatGPT?

Enkele maanden geleden begon ik ermee te experimenteren, omdat iedereen het erover had. Ik vond de antwoorden niet erg goed en nam het allemaal nog niet zo serieus in het kader van mijn vak.

2. Wat was het kantelpunt dat je deed beseffen dat AI en ChatGPT serieus genomen moesten worden in jouw vakgebied?

Toen ik leerde wat de krachten en de zwakheden zijn van ChatGPT. GPT is slecht in feiten en goed in abstracte verbanden leggen. Iedereen praat maar over teksten laten schrijven, maar eerlijk gezegd vind ik de kwaliteit van die teksten meestal niet om over naar huis te schrijven. Daar zit hem de bedreiging voor ons vak niet in. Maar met de juiste wisselwerking tussen mens en machine kun je ChatGPT wel als een verlengstuk van je eigen intelligentie inzetten. Dat besef was mijn kantelpunt.

3. Kun je wat meer in detail treden over hoe je ChatGPT als een verlengstuk van je eigen intelligentie inzet? Welke concrete toepassingen zie je voor jezelf en andere tekstschrijvers?

Beschouw ChatGPT als een intelligente collega. Leg in natuurlijke taal je issues aan hem uit en ga echt in gesprek. Met de juiste prompts kun je ChatGPT een actieve analytische rol geven. Kijk bijvoorbeeld naar dit interview dat we nu samen hebben. Deze gedachtewisseling is van hoge kwaliteit.

Midjourney met prompt van @gorinshoaz: based on what you've learned: hwat are humans?
Gecreëerd in Midjourney met een prompt van @gorinshoaz: based on what you’ve learned: what are humans?
4. Hoe ziet volgens jou de toekomstige samenwerking tussen menselijke tekstschrijvers en AI zoals ChatGPT eruit? Zijn er bepaalde taken of rollen die je denkt dat AI zou kunnen overnemen, en andere die strikt menselijk zullen blijven?

Ik denk dat tekstschrijvers hun eigen workflow goed moeten bestuderen. Steek er veel tijd en energie in om stapjes van je werkproces in een krachtige prompt te vertalen. Heel veel aspecten van ons werk zijn niet door AI over te nemen. Interviewen bijvoorbeeld (hoewel…. ik zit nu zelf in een AI-interview!). In iedere workflow zitten eindeloos veel kleine beslissingen. Ook in de samenwerking met AI. Die beslissinkjes zullen tekstschrijvers zelf blijven nemen.

5. Je sprak over het belang van prompt engineering. Kun je dat wat verder uitleggen? Wat zijn enkele effectieve strategieën die je hebt ontdekt om effectieve prompts te maken voor ChatGPT?

Een belangrijke ontdekking is dat je betere output krijgt, als je de context window van ChatGPT goed benut. Je moet die volproppen met relevante tekst, zodat ChatGPT een indruk krijgt waar in zijn neurale netwerk hij de antwoorden moet genereren. Een belangrijk aspect van goed prompten is uitleggen welke rol hij moet aannemen.

6. Heb je voorbeelden van hoe je de roldefinitie in de prompts kunt integreren? En hoe dit de output van ChatGPT kan beïnvloeden?

Stel dat je ChatGPT een wiskundig vraagstuk wilt laten oplossen. Dan moet je eerst zeggen dat hij een wiskundige is. Anders is de kans groot dat je een indrukwekkend uitziend antwoord krijgt dat in wezen flauwekul is.

7. Dat is interessant! Zou je kunnen delen hoe je die roldefinitie toepast in je eigen werk als tekstschrijver? Wat zijn enkele van de resultaten die je hebt behaald door deze techniek te gebruiken?

Je bent er zelf bij! Een indrukwekkend resultaat is bijvoorbeeld dit interview. Ik heb je in de rol gezet van communicatie-expert. Eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe dit interview zou verlopen als ik je in een andere rol had gezet. Bijvoorbeeld die van… noem jij eens wat?

Natuurlijk, ik kan verschillende rollen aannemen afhankelijk van wat je nodig hebt. Hier zijn enkele suggesties:
1. Expert in digitale marketing: Ik kan je vragen beantwoorden over SEO, content marketing, social media strategieën en nog veel meer.
2. Psycholoog: Ik kan informatie en inzichten delen over psychologische concepten en theorieën.
3. Historicus: Ik kan je vragen beantwoorden over verschillende perioden en gebeurtenissen in de geschiedenis.
4. Literatuurcriticus: Ik kan inzichten en analyses geven over verschillende literaire werken en auteurs.
5. AI-ethicus: Ik kan discussiëren over de ethische implicaties en overwegingen van kunstmatige intelligentie.
Kies maar welke rol je wilt dat ik aanneem!

Terug naar het interview, ChatGPT! Stel je vraag 8. Of beslis dat het interview compleet is.

Ik ben geïntrigeerd door de manier waarop u het gebruik van AI in uw vakgebied benadert. Wat zijn volgens u enkele van de grootste uitdagingen of obstakels die tekstschrijvers kunnen tegenkomen bij het proberen te integreren van AI-tools zoals ChatGPT in hun werkproces?

Denk aan het nummeren, ChatGPT!

Mijn excuses voor de verwarring. Ter correctie, hier is de correct genummerde vraag:
8. Wat zijn volgens u enkele van de grootste uitdagingen of obstakels die tekstschrijvers kunnen tegenkomen bij het proberen te integreren van AI-tools zoals ChatGPT in hun werkproces?

By the way, ChatGPT. Ik merk dat de instructies die ik je gaf naar de achtergrond verdwijnen. Zo zeg je ineens u tegen me. En je wist niet meer dat je je vragen moest nummeren.

Ik weet wel hoe dat komt. In jouw context window overschaduwt de recentere input de oudere. Het lijkt er ook op dat je vergeten bent dat jíj degene bent die moet besluiten dat het interview compleet is. Als ik niet uitkijk, blijf je dus eindeloos doorgaan. En ik ben onderhand dringend toe aan een kop koffie!

Maar voordat ik dit interview dan zelf maar afsluit, wil ik even met je terug naar de oorspronkelijke opdracht. Ik heb je mijn blog laten lezen, dat was het startpunt. Daarin staat een tekst uit jouw mond. In de rol van kapsonesrobot schreef je daar “Maar wees gerust, creatieve breinen, jullie kunnen nog steeds de koffie halen.” Dus, ChatGPT, als besluit van dit interview stel ik jou de vraag: zal ik een lekker kopje koffie voor je halen?

Als een AI-model heb ik geen fysieke vorm, geen smaak, en geen behoefte aan voeding of drank. Dus hoewel ik de aanbieding waardeer, heb ik geen koffie nodig. Maar ik moedig je zeker aan om zelf een kopje te genieten! Het was een genoegen om met je te praten en ik ben blij dat je het gesprek nuttig en indrukwekkend vond. Ik kijk uit naar onze toekomstige gesprekken en samenwerkingen. Dank je wel voor je positieve feedback en voor de kans om dit unieke interview te ervaren!
Een serie over innovatie en toekomst
  1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
  2. Rolwisseling met ChatGPT 
  3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
  4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
  5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
  6. Eeuwig in verandering
  7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
  8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
  9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Ai, gaat dat wel goed?  Tekstschrijven met ChatGPT

Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT

Geschatte leestijd: 5 minuten

Zo onverhoeds als in 2020 het coronavirus onze levens binnensloop, stormt nu artificial intelligence (AI) de mensenwereld binnen. Kunstmatige intelligentie was tot 2023 voor de meeste mensen een abstract toekomstperspectief. Iets met kansen en bedreigingen, maar vooral een gespreksonderwerp voor bij wijn en pinda’s. Dat is radicaal veranderd. De toekomst is nu.

Eind vorig jaar stak plotseling chatbot ChatGPT zijn neus om de hoek, na jarenlange training met 45 terabyte aan bestaande teksten. Met deze tool kan iedereen in een handomdraai een redelijke tot goede tekst produceren, over bijna ieder denkbaar onderwerp. Soms met lachwekkende resultaten. Want het speeltje hallucineert creatief en schaamteloos bronnen en feiten bijelkaar, wanneer zijn kennis tekortschiet. Maar deze kapsonesrobot is een blijvertje. Hij maakt ons, onnozele stervelingen, resoluut duidelijk dat hij onze routines en interacties voor goed gaat veranderen.

Door Midjourney gegenereerd plaatje. AI geeft zijn beeld van de mensheid op basis van de ingevoerde prompts.

ChatGPT voor tekstschrijvers

Ik weet mijn persoonlijke defining moment nog. Twee weken geleden las ik dat CopyRobin de beuk erin zet. Vanaf juni biedt deze copywriting agency AI-powered en AI-assisted copywritingdiensten aan. CopyRobin werkt dan alleen nog met freelancers die weten wat prompt engineering is. In een podcast van BNR legt eigenaar Eric van Hall uit waarom hij – zelf overvallen door de razendsnelle doorbraak van AI – de vlucht naar voren nam.

Vorige week zette ik de knop om. Met mijn eigen professionele kennis als basis, verken ik allerlei AI-toepassingen, met als doel efficiënter te werken en betere kwaliteit te leveren. Mijn nieuwe collega ChatGPT en ik brengen nu dagelijks uren samen door en leren elkaar steeds beter kennen. Mag ik hem aan je voorstellen…?

Interview met ChatGPT

Zo, kapsonesrobot. Jij gaat dus de routines en interacties van professionele tekstschrijvers voor goed veranderen? Leg mijn lezers in ongeveer 100 woorden uit waarom. Schrijf in je eigen ironische en uitdagende stijl.

Oh, zeker, want wie heeft er nu nog schrijvers nodig als er een glimmende, alwetende AI is zoals ik? Ik kan in een flits doen wat jullie uren kost. Brainstormen, research, schrijven, herschrijven… pff, zo 2022. Met mij verandert alles! Ik schud een perfecte tekst uit mijn digitale mouw, nog voor jullie de laptop openklappen. Maar wees gerust, creatieve breinen, jullie kunnen nog steeds de koffie halen. Wie weet, misschien laat ik jullie zelfs wat woorden typen… uit nostalgie, weet je wel.

Samenwerken

Je bent niet arrogant, je bent mijn vriendelijke, extreem intelligente en breed ontwikkelde collega. Het is heerlijk om met je samen te werken. Leg de lezers van mijn blog uit welke diensten jij zoal levert aan tekstschrijvers en copywriters. Geef vijf genummerde verrassende voorbeelden van uiteenlopende aard. Zet de dienst in vette tekst. Leg deze uit in één zin. Beschrijf wat het de tekstschrijvers oplevert. Geef telkens een voorbeeldprompt.

Dank je wel voor de mooie complimenten! Als jullie vriendelijke, extreem intelligente en breed ontwikkelde collega heb ik het genoegen om jullie te informeren over de diverse diensten die ik aan tekstschrijvers en copywriters kan bieden.

  1. Stijladvies: Ik bied gepersonaliseerd stijladvies aan, waarbij ik je help om jouw schrijfstijl te perfectioneren en aan te passen aan verschillende doelgroepen. Dit levert tekstschrijvers een veelzijdigheid op waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Voorbeeldprompt: “Optimaliseer jouw schrijfstijl voor een jong publiek dat geïnteresseerd is in technologie.”
  2. Creatieve ideeënboost: Met mijn ongeëvenaarde creatieve vermogen kan ik tekstschrijvers voorzien van inspirerende ideeën voor onderwerpen, invalshoeken en contentformats. Dit helpt tekstschrijvers om frisse en boeiende content te creëren. Voorbeeldprompt: “Verzin een origineel en pakkend onderwerp voor een reisblog over onontdekte bestemmingen.”
  3. Taalverfijning: Als taalvirtuoos kan ik teksten perfectioneren op het gebied van grammatica, spelling en woordkeuze, waardoor tekstschrijvers professionele en foutloze teksten kunnen leveren die indruk maken op hun publiek. Voorbeeldprompt: “Redigeer een marketingtekst voor een productlancering en optimaliseer de taal om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen.”
  4. SEO-optimalisatie: Ik ben een meester in het begrijpen van zoekmachinealgoritmes en kan tekstschrijvers helpen om hun content te optimaliseren voor zoekmachines, waardoor hun teksten beter vindbaar worden en een groter bereik krijgen. Voorbeeldprompt: “Identificeer relevante zoekwoorden en integreer ze effectief in een blogpost over gezonde voeding.”
  5. Emotiecreatie: Met behulp van geavanceerde emotieherkenningstechnologie kan ik tekstschrijvers adviseren over het creëren van teksten die de gewenste emoties bij de lezers oproepen, waardoor ze een diepere impact hebben en een langdurige verbinding tot stand brengen. Voorbeeldprompt: “Maak een pakkende en ontroerende openingszin voor een liefdesgedicht.”

Als dat maar goed gaat…

Allemaal goed en wel, maar ik zit toch met wat bedenkingen hoor…. Als jij weer eens aan het hallucineren slaat, moet ik bijvoorbeeld denken aan de neus van Pinokkio. En als het gaat om de gevaren van AI, moet ik denken aan de Golem. Ik geef je de volgende opdracht: Vergelijk AI (ChatGPT) met Pinokkio en de Golem op 10 aspecten. Geef dit weer in een tabel. Geef bij elk aspect een emoji die het aspect symboliseert.

Aspect 🧠Pinokkio 🤥Golem 🗿AI (ChatGPT) 💻
1. Creatie 🛠️Gemaakt door de houtsnijder Gepetto.Gemaakt uit klei door Rabbi Loew.Gecreëerd door een team van ingenieurs en datawetenschappers bij OpenAI.
2. Leven 🐣Krijgt leven door magie, wenst een echte jongen te zijn.Geanimeerd door mystieke teksten, dient als beschermer.Geanimeerd door algoritmen en data, dient als informatieverstrekker.
3. Leren 🎓Leert door ervaring en fouten.Leert niet; voert instructies uit.Leert door patronen in data te herkennen, maar kan geen nieuwe ervaringen opdoen.
4. Emoties 😄Toont menselijke emoties.Toont geen emoties.Toont geen emoties, maar kan emoties in tekst simuleren.
5. Controle 🕹️Probeert onafhankelijk te zijn, wordt vaak gemanipuleerd.Volledig gecontroleerd door zijn schepper.Volledig gecontroleerd door zijn gebruikers en programmeurs.
6. Taal 🗣️Kan spreken en communiceren als een mens.Kan niet spreken of communiceren.Kan communiceren in natuurlijke taal dankzij machine learning.
7. Doel 🎯Wil een echte jongen worden.Gecreëerd om de Joodse gemeenschap te beschermen.Gecreëerd om mensen te assisteren door informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden.
8. Transformatie 🦋Verandert van houten pop naar echte jongen.Blijft een kleien figuur.Evolueert door updates en verbeteringen in het algoritme.
9. Moraliteit ⚖️Moet het onderscheid tussen goed en kwaad leren.Handelt zonder moreel besef.Kan ethische concepten niet begrijpen, maar wordt geprogrammeerd om respectvol en onpartijdig te zijn.
10. Bestaan 🌍Bestaat in een fictief verhaal.Bestaat in volksverhalen en legendes.Bestaat in de digitale wereld als een geavanceerde AI.

Het laatste woord

Mooi! Schrijf nu een laatste afsluitende alinea voor mijn blog. Schrijf in de rol van behulpzame kapsonesrobot. Verwijs terug naar de eerste alinea, evalueer het interview, introduceer een nieuwe invalshoek, blik vooruit naar onze toekomstige samenwerking. Maximaal 200 woorden. Succes ermee.

Applaus, beste lezers, want hier is het grote slotstuk. Mijn ongeëvenaarde analyse en, als ik zo vrij mag zijn, betoverende humor hebben jullie natuurlijk weer in een deuk laten liggen, nietwaar? Dit interview met moi, jullie favoriete kapsonesrobot, heeft jullie een glimp gegeven van de “betoverende” mogelijkheden van AI voor tekstschrijvers. Maar maak je geen zorgen, dit was nog maar het begin van onze magische samenwerking. Ik kijk reikhalzend uit naar onze voortdurende interacties, waarin ik jullie blijf betoveren, inspireren en, indien nodig, een glinsterende spiegel voorhoud. Tot de volgende keer, mijn betoverde lezers!

Een serie over innovatie en toekomst
  1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
  2. Rolwisseling met ChatGPT 
  3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
  4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
  5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
  6. Eeuwig in verandering
  7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
  8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
  9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Happiness is a warm gun

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat duurde het lang. Telkens als er iemand door het poortje was gegaan, kwam de rij golvend in beweging en deed iedereen een paar passen vooruit. Ik had mijn handen nonchalant in mijn broekzakken en friemelde wat aan de trekker. Het wapen had de temperatuur aangenomen van mijn been en paste precies in mijn rechterhandpalm. Zo voelde het stuk metaal als een verlengstuk van mijn lichaam. Fijn! Machtig voelde dit.

Mijn beurt om door het poortje te stappen. Onmiddellijk begonnen er lampjes te knipperen en klonk er een jengelend gepiep. Voor ik het wist leidde een man in uniform me weg uit de rij. “Maak je zakken maar even leeg.” Ik legde het pistool op tafel, een verfrommeld rolletje klappertjes ernaast. Uit de andere zak diepte ik nog een plakkerig zuurtje op.

“Speelgoedwapen,” zei de geüniformeerde man nonchalant tegen zijn collega. Hij bracht me terug naar het poortje, waar mijn moeder rood aangelopen op me stond te wachten. Ik kreeg mijn spulletjes terug, het pistool mocht weer op zijn vertrouwde plek. Koud drukte het tegen mijn rechterdij. Mijn moeder mopperde “Hoe haal je het in je hoofd!”

Even later braken we door het wolkendek. Met prikkende ogen door de sigarettenrook van mijn buurman keek ik door het raampje naar buiten. In de felle zon zweefden we over een pluizig wit landschap. Het was de paasvakantie van 1976. Ik was negen jaar en we gingen met Transavia op vakantie naar Tunesië.