Gascrisis

Geschatte leestijd: 3 minuten

In 1974 was ik zeven jaar en ik piekerde graag over volwassen onderwerpen. Een onheilspellend reclamespotje van de Rijksvoorlichtingsdienst toonde een wereldbol die als een kaars opbrandde. Een ernstige stem waarschuwde dat de fossiele brandstofvoorraad eindig was, en spoorde aan er verstandig mee om te springen. Gloeilampen en beeldbuistelevisies vraten stroom, die onrendabel werd opgewekt in gascentrales. En de huizen waren nog helemaal niet geïsoleerd.

Lees verder

Vallen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Als hij vantevoren had geweten hoe het allemaal zou lopen, had hij natuurlijk andere keuzes gemaakt. “Always listen carefully to other people, then decide what you will do,” raadde opa mijn neef aan, toen ze in het park wandelden. Die groeide op in een steenrijke textielfamilie in Beverly Hills. Hij kwam materieel niets tekort, maar voor diepzinnige gesprekken zocht hij graag zijn opa op, die hem met een zwaar Russisch accent allerlei levenswijsheden meegaf.

Lees verder

Zware kost

Geschatte leestijd: 4 minuten

Er komen lelijke verhalen uit het Midden-Oosten. Bloedige, gewelddadige verhalen, die zich afspelen in Gaza, Israël en de bezette gebieden. De wreedheden, het leed en het onrecht maken me boos en verdrietig. Ook maak ik me zorgen om het oplevende antisemitisme dat hierdoor gevoed wordt.

Lees verder

Hoeden die het loodje leggen: over de bedoeling van organisaties

Geschatte leestijd: 3 minuten

Als mijn Nederlandse opa, geboren in 1904, als kind huisarrest kreeg, ging zijn pet achter slot en grendel. Dat was de beste garantie dat hij niet de straat op zou gaan. Want je liep compleet voor schut met een onbedekt hoofd. Heren droegen hoeden, jongens en knechten droegen petten. Hoofdbedekking was net zo vanzelfsprekend als schoeisel.

Lees verder

Een studenten-10!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om jong te blijven. De een gaat er met een vrouw vandoor die zijn dochter had kunnen zijn, de ander neemt dagelijks een duik in zee. Zelf stortte ik me in 2019 in het studentenleven. Ik begon dat jaar aan een reeks modules Bedrijfskunde en de teller staat nu op zeven.

Lees verder

Mijn 2020 op een rijtje. Is that all there is?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ik had mijn fiets op nieuwe banden getrakteerd en kuierde een paar dagen door Nederland. In het zonnetje, tegen de harde koude noordenwind in trappend, droomde ik de merkwaardige gebeurtenissen van 2020 op een rijtje. Een jaar geleden stierven binnen twee maanden allebei mijn ouders. Tussendoor verloor ik mijn baan en begon de pandemie. Een duivelse samenloop van omstandigheden… 

Lees verder