Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer

Deel dit artikel via
Geschatte leestijd: 3 minuten

ChatGPT is zo wisselvallig als het Nederlandse weer. Soms verrast hij je met een schrandere output en deelt hij enthousiast allerlei briljante gedachten. Maar net zo lief verzandt hij in saaie clichés of zelfs regelrechte leugens. Schaamteloos! Hoe verleid je GPT tot een hoogwaardige conversatie? 

Een AI-model zoals ChatGPT, zoekt vanuit zijn context window naar informatie in zijn neurale netwerk. De kunst is, om die context window zo te vullen, dat GPT spontaan een rijk spectrum aan neurale netwerkpaden gaat aftasten. Hoe dat werkt? Daarvoor moet je onder de motorkap kijken.  

De afbeelding laat zien hoe AI zich mensen voorstelt. Het plaatje is gemaakt in MidJourney.

Wat is een context window? 

Zijn context window is de voeding van GPT. Het pakketje informatie dat GPT tijdens het antwoorden in zijn ‘gedachten’ heeft. Dit contextvenster bevat zowel jouw prompts als zijn eigen antwoorden. Het is constant gevuld met het laatste deel van de voorafgaande conversatiegeschiedenis. De omvang is beperkt. Op dit moment kan ChatGPT maximaal 8000 tokens bevatten, ruim 2000 woorden. 

Vanuit die context window zoekt GPT zijn weg in de neurale netwerkpaden die hij tot zijn beschikking heeft. In de loop van een conversatie verandert die inhoud voortdurend. Oudere informatie raakt overschreven met nieuwere informatie, zoals te zien was toen GPT mij interviewde. Wat het laatst besproken is, telt het zwaarst. Alleen al daarom moet je krachtig bijsturen zodra GPT begint te raaskallen. Want doe je dat niet, dan neemt GPT zijn eigen onzin mee in zijn volgende antwoorden.  

Verschillende neurale netwerkpaden 

Het ene neurale netwerkgebied is het andere niet. Het taalmodel is jarenlang getraind met een onvoorstelbare hoeveelheid informatie. Van wetenschappelijke publicaties en wereldliteratuur tot boodschappenlijstjes en Twitterberichten. Als het je lukt om GPT op pad te sturen langs veel verschillende netwerkgebieden, is de kans groot dat er, naast bullshit-routes, ook paden bij zitten die hoogwaardige informatie opleveren. En geef je GPT telkens gerichte feedback op zijn neurale avonturen, dan worden zijn antwoorden slimmer en slimmer. 

GPT uitdagen  

Dwing je GPT om veel verschillende neurale paden te verkennen, dan maak je de kans groter dat hij met goed doordachte antwoorden op de proppen komt. Hoe moeilijker je het hem maakt, hoe beter hij zijn best doet om zijn volledige potentieel te benutten. Stel hem geen simpele, feitelijke vragen, maar daag hem uit. Vraag hem bijvoorbeeld om een uitgebreide analyse van een complex onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. 

Abstractie

Spelen met abstractie is een goede manier om het hem moeilijk te maken. Een abstracte prompt stuurt GPT naar ‘rijkere’ gebieden van zijn neurale netwerk. Dat wil zeggen, gebieden die complexere en diepere patronen en concepten bevatten. Omdat een abstracte prompt minder specifiek is, moedigt deze GPT aan om een bredere reeks mogelijke interpretaties te overwegen en om meer van zijn kennisnetwerk te gebruiken om de prompt adequaat te beantwoorden. 

Verdraaid lastige prompts 

Je prompt ‘verlastigen’ kan op allerlei manieren. Vraag bijvoorbeeld om: 

  • do’s en don’ts in een bepaalde situatie; 
  • verschillende aspecten of facetten; 
  • thema’s die zijn te onderscheiden in een gegeven tekst; 
  • een lijst met de actoren en hun perspectieven in een gegeven situatieschets. 

Een voorbeeld van zo’n lastige prompt is “Noem 5 verschillende opvattingen van het begrip waarheid. Bedenk per interpretatie in welke situatie deze opvatting opgaat.” Op mijn verzoek verzon GPT er zelf ook een: “Identificeer 10 manieren waarop de opkomst van kunstmatige intelligentie en automatisering invloed kan hebben op de arbeidsmarkt en de economie.”

Scherpslijperij

Heb je helemaal geen behoefte aan dergelijke scherpslijperij? Dan kan het toch de moeite waard zijn om GPT eerst even te laten zweten op een complexe en abstracte prompt. Daarna is hij klaarwakker en warmgedraaid voor zijn eigenlijke taak. 

Nu jij! 

Probeer GPT eens ‘op te voeren’ met deze tips in je achterhoofd: 

  • Geef GPT zoveel mogelijk context mee in je prompts. Aarzel niet om 2000 woorden te gebruiken. 
  • Geef ingewikkelde opdrachten. Daag GPT uit met complexe en abstracte vragen, die hem dwingen om zijn volledige potentieel te benutten. 
  • Stuur bij waar nodig, houd zijn context window fris. Als GPT afdwaalt of foute antwoorden geeft, grijp dan direct in en stuur het gesprek weer in de juiste richting. 
  • Werk samen met GPT. Allebei dragen jullie bij aan de kwaliteit van de output. 
  • Experimenteer en heb geduld: AI is een krachtig hulpmiddel, maar je bent er niet met een stel trucjes. Het kost tijd om deze samenwerking in de vingers te krijgen. 
Een serie over innovatie en toekomst
  1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
  2. Rolwisseling met ChatGPT 
  3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
  4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
  5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
  6. Eeuwig in verandering
  7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
  8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
  9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Deel dit artikel via

Wil je hierop reageren?