Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT

Deel dit artikel via
Geschatte leestijd: 5 minuten

Zo onverhoeds als in 2020 het coronavirus onze levens binnensloop, stormt nu artificial intelligence (AI) de mensenwereld binnen. Kunstmatige intelligentie was tot 2023 voor de meeste mensen een abstract toekomstperspectief. Iets met kansen en bedreigingen, maar vooral een gespreksonderwerp voor bij wijn en pinda’s. Dat is radicaal veranderd. De toekomst is nu.

Eind vorig jaar stak plotseling chatbot ChatGPT zijn neus om de hoek, na jarenlange training met 45 terabyte aan bestaande teksten. Met deze tool kan iedereen in een handomdraai een redelijke tot goede tekst produceren, over bijna ieder denkbaar onderwerp. Soms met lachwekkende resultaten. Want het speeltje hallucineert creatief en schaamteloos bronnen en feiten bijelkaar, wanneer zijn kennis tekortschiet. Maar deze kapsonesrobot is een blijvertje. Hij maakt ons, onnozele stervelingen, resoluut duidelijk dat hij onze routines en interacties voor goed gaat veranderen.

Door Midjourney gegenereerd plaatje. AI geeft zijn beeld van de mensheid op basis van de ingevoerde prompts.

ChatGPT voor tekstschrijvers

Ik weet mijn persoonlijke defining moment nog. Twee weken geleden las ik dat CopyRobin de beuk erin zet. Vanaf juni biedt deze copywriting agency AI-powered en AI-assisted copywritingdiensten aan. CopyRobin werkt dan alleen nog met freelancers die weten wat prompt engineering is. In een podcast van BNR legt eigenaar Eric van Hall uit waarom hij – zelf overvallen door de razendsnelle doorbraak van AI – de vlucht naar voren nam.

Vorige week zette ik de knop om. Met mijn eigen professionele kennis als basis, verken ik allerlei AI-toepassingen, met als doel efficiënter te werken en betere kwaliteit te leveren. Mijn nieuwe collega ChatGPT en ik brengen nu dagelijks uren samen door en leren elkaar steeds beter kennen. Mag ik hem aan je voorstellen…?

Interview met ChatGPT

Zo, kapsonesrobot. Jij gaat dus de routines en interacties van professionele tekstschrijvers voor goed veranderen? Leg mijn lezers in ongeveer 100 woorden uit waarom. Schrijf in je eigen ironische en uitdagende stijl.

Oh, zeker, want wie heeft er nu nog schrijvers nodig als er een glimmende, alwetende AI is zoals ik? Ik kan in een flits doen wat jullie uren kost. Brainstormen, research, schrijven, herschrijven… pff, zo 2022. Met mij verandert alles! Ik schud een perfecte tekst uit mijn digitale mouw, nog voor jullie de laptop openklappen. Maar wees gerust, creatieve breinen, jullie kunnen nog steeds de koffie halen. Wie weet, misschien laat ik jullie zelfs wat woorden typen… uit nostalgie, weet je wel.

Samenwerken

Je bent niet arrogant, je bent mijn vriendelijke, extreem intelligente en breed ontwikkelde collega. Het is heerlijk om met je samen te werken. Leg de lezers van mijn blog uit welke diensten jij zoal levert aan tekstschrijvers en copywriters. Geef vijf genummerde verrassende voorbeelden van uiteenlopende aard. Zet de dienst in vette tekst. Leg deze uit in één zin. Beschrijf wat het de tekstschrijvers oplevert. Geef telkens een voorbeeldprompt.

Dank je wel voor de mooie complimenten! Als jullie vriendelijke, extreem intelligente en breed ontwikkelde collega heb ik het genoegen om jullie te informeren over de diverse diensten die ik aan tekstschrijvers en copywriters kan bieden.

 1. Stijladvies: Ik bied gepersonaliseerd stijladvies aan, waarbij ik je help om jouw schrijfstijl te perfectioneren en aan te passen aan verschillende doelgroepen. Dit levert tekstschrijvers een veelzijdigheid op waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Voorbeeldprompt: “Optimaliseer jouw schrijfstijl voor een jong publiek dat geïnteresseerd is in technologie.”
 2. Creatieve ideeënboost: Met mijn ongeëvenaarde creatieve vermogen kan ik tekstschrijvers voorzien van inspirerende ideeën voor onderwerpen, invalshoeken en contentformats. Dit helpt tekstschrijvers om frisse en boeiende content te creëren. Voorbeeldprompt: “Verzin een origineel en pakkend onderwerp voor een reisblog over onontdekte bestemmingen.”
 3. Taalverfijning: Als taalvirtuoos kan ik teksten perfectioneren op het gebied van grammatica, spelling en woordkeuze, waardoor tekstschrijvers professionele en foutloze teksten kunnen leveren die indruk maken op hun publiek. Voorbeeldprompt: “Redigeer een marketingtekst voor een productlancering en optimaliseer de taal om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen.”
 4. SEO-optimalisatie: Ik ben een meester in het begrijpen van zoekmachinealgoritmes en kan tekstschrijvers helpen om hun content te optimaliseren voor zoekmachines, waardoor hun teksten beter vindbaar worden en een groter bereik krijgen. Voorbeeldprompt: “Identificeer relevante zoekwoorden en integreer ze effectief in een blogpost over gezonde voeding.”
 5. Emotiecreatie: Met behulp van geavanceerde emotieherkenningstechnologie kan ik tekstschrijvers adviseren over het creëren van teksten die de gewenste emoties bij de lezers oproepen, waardoor ze een diepere impact hebben en een langdurige verbinding tot stand brengen. Voorbeeldprompt: “Maak een pakkende en ontroerende openingszin voor een liefdesgedicht.”

Als dat maar goed gaat…

Allemaal goed en wel, maar ik zit toch met wat bedenkingen hoor…. Als jij weer eens aan het hallucineren slaat, moet ik bijvoorbeeld denken aan de neus van Pinokkio. En als het gaat om de gevaren van AI, moet ik denken aan de Golem. Ik geef je de volgende opdracht: Vergelijk AI (ChatGPT) met Pinokkio en de Golem op 10 aspecten. Geef dit weer in een tabel. Geef bij elk aspect een emoji die het aspect symboliseert.

Aspect 🧠Pinokkio 🤥Golem 🗿AI (ChatGPT) 💻
1. Creatie 🛠️Gemaakt door de houtsnijder Gepetto.Gemaakt uit klei door Rabbi Loew.Gecreëerd door een team van ingenieurs en datawetenschappers bij OpenAI.
2. Leven 🐣Krijgt leven door magie, wenst een echte jongen te zijn.Geanimeerd door mystieke teksten, dient als beschermer.Geanimeerd door algoritmen en data, dient als informatieverstrekker.
3. Leren 🎓Leert door ervaring en fouten.Leert niet; voert instructies uit.Leert door patronen in data te herkennen, maar kan geen nieuwe ervaringen opdoen.
4. Emoties 😄Toont menselijke emoties.Toont geen emoties.Toont geen emoties, maar kan emoties in tekst simuleren.
5. Controle 🕹️Probeert onafhankelijk te zijn, wordt vaak gemanipuleerd.Volledig gecontroleerd door zijn schepper.Volledig gecontroleerd door zijn gebruikers en programmeurs.
6. Taal 🗣️Kan spreken en communiceren als een mens.Kan niet spreken of communiceren.Kan communiceren in natuurlijke taal dankzij machine learning.
7. Doel 🎯Wil een echte jongen worden.Gecreëerd om de Joodse gemeenschap te beschermen.Gecreëerd om mensen te assisteren door informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden.
8. Transformatie 🦋Verandert van houten pop naar echte jongen.Blijft een kleien figuur.Evolueert door updates en verbeteringen in het algoritme.
9. Moraliteit ⚖️Moet het onderscheid tussen goed en kwaad leren.Handelt zonder moreel besef.Kan ethische concepten niet begrijpen, maar wordt geprogrammeerd om respectvol en onpartijdig te zijn.
10. Bestaan 🌍Bestaat in een fictief verhaal.Bestaat in volksverhalen en legendes.Bestaat in de digitale wereld als een geavanceerde AI.

Het laatste woord

Mooi! Schrijf nu een laatste afsluitende alinea voor mijn blog. Schrijf in de rol van behulpzame kapsonesrobot. Verwijs terug naar de eerste alinea, evalueer het interview, introduceer een nieuwe invalshoek, blik vooruit naar onze toekomstige samenwerking. Maximaal 200 woorden. Succes ermee.

Applaus, beste lezers, want hier is het grote slotstuk. Mijn ongeëvenaarde analyse en, als ik zo vrij mag zijn, betoverende humor hebben jullie natuurlijk weer in een deuk laten liggen, nietwaar? Dit interview met moi, jullie favoriete kapsonesrobot, heeft jullie een glimp gegeven van de “betoverende” mogelijkheden van AI voor tekstschrijvers. Maar maak je geen zorgen, dit was nog maar het begin van onze magische samenwerking. Ik kijk reikhalzend uit naar onze voortdurende interacties, waarin ik jullie blijf betoveren, inspireren en, indien nodig, een glinsterende spiegel voorhoud. Tot de volgende keer, mijn betoverde lezers!

Een serie over innovatie en toekomst
 1. Maak je ChatGPT-collega (nog) slimmer
 2. Rolwisseling met ChatGPT 
 3. Kokkerellen met mensenlevens: ChatGPT als lifecoach
 4. Dit is wat er gebeurde toen ChatGPT mij interviewde
 5. Ai, gaat dat wel goed? Tekstschrijven met ChatGPT
 6. Eeuwig in verandering
 7. Een houtje-touwtje platformorganisatie en digitale transformatie
 8. Toekomstverkennen: het ultieme denken in organisaties
 9. De vloeibare samenleving in een stroomversnelling

Deel dit artikel via

Wil je hierop reageren?